Kun laitat rahasi sivuun ja keräät tietoa siitä, miten se kannattaa suorittaa, törmäät todennäköisesti termiin “hajauttaminen”. Mutta mitä hajauttaminen tarkoittaa, ja miten hajautetaan portfoliota?
Tällä sivulla selitämme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää hajauttamisesta, miten se vaikuttaa tuottoihin ja mitä asiantuntijat suosittelevat varmistaakseen hajautetun sijoituksen.
Aloita nyt
Tässä on esimerkki, joka korostaa hajauttamisen tärkeyttä: Sanotaan, että sijoitat kaikki rahasi Tesla-osakkeeseen niin, että portfoliosi koostuu vain tästä yhdestä positiosta. Jos osake nousee, niin myös portfoliosi arvo nousee, mutta jos osake romahtaa, portfoliosi on syvällä punaisella.
Tämä voi olla riskialtista, koska olet täysin riippuvainen yhden yrityksen suorituksesta. Jos toinen yritys kehittää parempaa teknologiaa, sääntely muuttuu ja vaikeuttaa Teslan toimintaa tai muut ongelmat vähentävät luottamusta yritystä kohtaan, nettovarallisuutesi laskee ilman, että voit ennakoida ja torjua sitä.
Toisaalta, hajauttamalla portfoliota ja sijoittamalla eri osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, kiinteistöihin ja P2P-lainoihin, yhden osakkeen vaikutus portfolioosi vähenee. Luonnonkatastrofi tuhosi vuokra-asuntosi? Se on kamalaa, mutta hajautetun sijoituslähestymistavan ansiosta se ei vaikuta 100 %
nettovarallisuudestasi.
Hajauttaminen on riskinhallintastrategia, mikä tarkoittaa myös, että voit käyttää sitä säätääksesi portfoliotasi tuottojen optimoimiseksi, ei vain turvallisuuden vuoksi. Se on sopiva strategia, jota voidaan käyttää varojen toteuttamiseen, joilla on korkeammat tuotot ja jotka puolestaan voivat nostaa portfoliosi keskimääräisiä tuottoja, samalla pitäen riskin hallinnassa.
Kryptovaluutat ovat erittäin volatiileja omaisuuseriä, joita monet sijoittajat pitävät liian riskialttiina. Jos portfoliosi koostuisi vain kryptovaluutoista, se olisi erittäin epävakaa. Mutta mitä tehdä, jos haluat vähentää volatiliteettia, mutta silti kokeilla onneasi kryptovaluuttojen parissa?
Voisit kohdentaa pienen prosenttiosuuden portfoliostasi kryptovaluuttoihin ja laittaa loput muihin omaisuusluokkiin. Tällä tavalla sinulla on edelleen mahdollisuus hyötyä kyseisen omaisuuserän nousuista, mutta toisaalta portfoliosi ei romahda, jos sijoitus epäonnistuu.
You could allocate a small percentage of your portfolio to crypto, and put the rest in other assets. That way you still have the option to benefit from any rises of that asset, but on the other hand won’t decimate your portfolio if the investment fails.
Saadaksesi aikaan hyvin hajautetun portfolion, on olemassa muutamia osia, jotka on otettava huomioon. Tässä ovat hajautetun portfolion pääkomponentit:
Hajauttaminen eri omaisuusluokkien sekoittamisella.
Pääasiallinen tapa hajauttaa portfoliotasi on sijoittaa rahasi erilaisiin omaisuusluokkiin. Tämä voi olla joukkovelkakirjoja, osakkeita, P2P-sijoituksia, kiinteistöjä, kryptovaluuttoja, käteistä, eläkesuunnitelmia tai esineitä, kuten huonekaluja, ajoneuvoja tai taidetta.
Mitä pienempi korrelaatio kunkin omaisuuden välillä on, sitä paremmin rakennetaan portfolio, joka pystyy kestämään vaihtelevaa markkinatilannetta ja silti pysymään vahvana.
Maantieteellinen hajauttaminen
Hajautettaessa ei ole tärkeää vain valita erilaisia omaisuusluokkia, vaan myös ostaa omaisuuksia useista maista. Tämä vähentää portfoliosi herkkyyttä sääntelymuutoksille tai muille tapahtumille, jotka vaikuttavat merkittävästi yhteen maahan.
Esimerkkinä voisi olla, että omistat kiinteistöjä vain Japanissa ja maanjäristys tuhoaa talot, tai että omistat osakkeita kiinalaisissa yrityksissä ja Kiinan hallitus kieltää ulkomaalaisia sijoittajia omistamasta osakkeita kiinalaisissa yrityksissä ja rajoittaa pääsyä Kiinan osakemarkkinoille.
Joten varmista, että hajautat sijoituksesi useisiin eri maihin ja alueisiin.
Osuuksien säätäminen portfoliossa
Kunkin omaisuuden suhde toisiinsa portfoliossasi vaikuttaa merkittävästi portfolion riskitasoon ja hajauttamisen tehokkuuteen. Esimerkiksi osakkeet ovat yleisesti ottaen riskialttiimpia omaisuuseriä kuin joukkovelkakirjat. Joten mitä korkeampi osuus osakkeita salkussasi on suhteessa joukkovelkakirjoihin, sitä enemmän riskiä se kantaa.
Toisaalta, mitä korkeampi osuus vähemmän riskialttiista omaisuuseristä on, sitä vähemmän riskiä portfoliosi kokonaisuudessaan kantaa. Saavuttaaksesi mahdollisimman vähän altistusta yhdelle omaisuudelle portfoliossasi ja siten maksimoidaksesi hajauttamisen, voisi olla järkevää jakaa osuus kaikille omaisuuserille tasaisesti. Jos portfoliosi koostuu viidestä erilaisesta omaisuudesta, niin esimerkki hajautetusta portfoliosta voisi olla, että jokaisen omaisuuden osuus on 20 % koko portfolion arvosta.
Kun sijoitat rahasi, olitpa sitten hajauttanut tai et, riski rahojen menettämisestä on aina olemassa. Hajauttaminen ei voi poistaa tätä riskiä. Kuitenkin se voi auttaa vähentämään riskiä rajoittamalla altistumistasi yhdelle omaisuudelle ja jakamalla varasi useisiin eri sijoituskohteisiin.
Ennen kuin aloitat rahasi sijoittamisen mahdollisimman moniin omaisuuseriin hajauttamisen maksimoimiseksi, kysy itseltäsi: Minkä tavoitteen haluan saavuttaa sijoituksellani? Ja miten hajauttaminen voi auttaa minua siinä?
Ehkä sinulla on mielessäsi tietty tavoite, jonka haluat saavuttaa ja sijoittaminen auttaa sinua siinä. Toisaalta haluat rajoittaa riskiä tiettyyn pisteeseen. Jos päätät, että nyt on hyvä aika sijoittaa, luo strategia tavoitteen saavuttamiseksi ja rakenna portfolio, joka tukee vaatimuksiasi. Aloittelijasijoittajille varovaisuus on usein suositeltu strategia, koska he eivät ole vielä kokeneet markkinoiden muutoksia ja niiden aiheuttama emotionaalinen vaikutus voi laukaista paniikkimyyntiä. Jos tämä pitää paikkansa, voisi olla hyvä valinta antaa enemmän tilaa portfoliossasi vähemmän riskialttiille omaisuuserille. Jos olet kokenut ja tiedät, miten markkinoiden nousut ja laskut vaikuttavat sinuun, saatat olla valmis säätämään portfoliota kantamaan enemmän riskiä. Loppujen lopuksi sijoitusportfolion luominen on erittäin henkilökohtainen asia, joka on alttiina muutoksille ajan myötä.
Lendermarketissa voit sijoittaa P2P-lainoihin, jotka voivat olla hyvä lisä portfolioosi. P2P-lainat ovat kiinteätuloisia sijoituksia, joista saat vakaata kassavirtaa, samalla kun voit silti tuottaa korkeaa, jopa 10 % tuottoa.
Lendermarket mahdollistaa sijoittamisen P2P-lainoihin yli 10 eri maasta, joten riippumatta siitä, miten yhden maan markkinat kehittyvät, on monia muita, jotka tasapainottavat sitä. Voit sijoittaa ei vain kulutuslainoihin, vaan myös kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin.
Lisäksi Lendermarketilla lainoilla on takaisinostotakuu, mikä tarkoittaa, että jos velallinen joutuu maksukyvyttömäksi, lainan myöntänyt lainanantaja, ostaa lainan takaisin alustalta ja maksaa sinulle takaisin pääoman sekä kertyneet korot.
Meillä on tiukka due diligence -prosessi ja valvonta lainanantajillemme varmistaaksemme, että he pystyvät täyttämään velvoitteensa.
Siksi P2P-lainat Lendermarketilla voivat olla hyvä lisä salkkuun hajauttamisen tehostamiseksi.